Vi kvinnor i Finland har det ju så bra!

I gårdagens Huomenta Suomi påminner jämställdhetsombudsmannen oss om att Finland inte är ett jämställt land. Jag skriver under allt hon säger. Därför blir jag som vanligt ganska arg när jag läser kommentarerna. Många av dem har budskapet ”finska kvinnor har det ju så bra så nu kan ni sluta gnälla”. Visst, om man jämför med kvinnor i många delar av världen så har vi det väldigt bra här i Finland. Men när är det tillräckligt bra? Kalla mig girig men jag är åtminstone inte nöjd ännu. Jag tycker inte att jämställdhetsarbetet är färdigt. 

Då min dotter blir vuxen hoppas jag att hon får samma lön som sina manliga kollegor för samma arbete. Jag hoppas att hon aldrig får höra att hon inte är trovärdig eftersom hon är kvinna. Jag hoppas att hon aldrig får frågan ”har du planer på att skaffa barn?” i en arbetsintervju och jag hoppas att hon slipper skuldbeläggas för att hon prioriterar karriären om hon väljer att göra det. Jag hoppas också att lönerna i kvinnodominerade branscher som vårdyrket är högre och att fler män söker sig till de här branscherna. Jag hoppas att hon aldrig får rådet av sin chef att sätta på sig en kort kjol till ett kundmöte. Jag hoppas att hon, om hon är av den lite mer högljudda sorten, inte blir kallad gnällig kärring samtidigt som hennes manliga kollegor med liknande beteende får höra att de är ambitiösa och har en bra framåtanda. Bara för att nu nämna några saker. Det finns en hel del mer. 

Jag undrar förresten vad alla de kvinnor ute i världen tänker som kämpar för att deras döttrar skall få gå i skola, eller äga mark, eller gifta sig med vem de vill. Tror ni att de tycker att vi nordiska kvinnor är bortskämda? Att vi skall luta oss tillbaka och anse arbetet slutfört? Det tror inte jag. De beundrar oss, de får styrka av oss och jag vill inte svika dem. Man kan arbeta för jämställdhet både här hemma och ute i världen samtidigt. Utmaningarna är olika men arbetet är inte färdigt. 

Sen känns det lite tröttsamt att fokus skall läggas på budskapet i till exempel eurovisionslåtar. Krista Siegfrieds är en urstark kvinna som vågar ta plats. Hon är en bra förebild för andra kvinnor. 

Om MariaMatilda

Kommunikationsproffs med expertis inom mediarelationer, mediaträning och politiska kampanjer. Utbildad journalist och yrkesbakgrund inom journalistiken. Också specialicerad på mångfald och minoritetsrepresentation i media.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s