Får man intervjua vem som helst?

Läser kritik mot talkshow-värden Skavlan på lite olika håll idag. Svenska Dagbladets Kristin Lundell är trött på honom och vill se en kvinna som talkshow-värd på SVT (kan man läsa i Resumé.) Det ville hon redan efter att han intervjuade Camilla Henemark. HBL:s Annika Hällsten kritiserar också Skavlans val att ha Anna Wahlgren som gäst. Huruvida programmet skulle ha sett annorlunda ut om en kvinna intervjuat tänker jag inte ge mig inpå idag. Däremot vill jag hålla med Annika Hällsten om att Anna Wahlgren var fel.

Det känns som om etiken kring val av intervjuobjekt diskuteras alldeles för sällan nuförtiden och vissa journalister verkar inte ha några skrupler alls (Till exempel Maria Veitola). Det känns som om journalisterna tänker: ”Man kan väl alltid fråga. Om dåren tackar jag är det på eget ansvar”. Jag tycker det är hemskt att man i underhållningens namn får se människor som mår dåligt eller av en eller annan orsak har bristande omdöme skämma ut sig i medierna. Funderar någon överhuvudtaget på detta längre?

Om MariaMatilda

Kommunikationsproffs med expertis inom mediarelationer, mediaträning och politiska kampanjer. Utbildad journalist och yrkesbakgrund inom journalistiken. Också specialicerad på mångfald och minoritetsrepresentation i media.
Detta inlägg publicerades i kommunikation, samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Får man intervjua vem som helst?

 1. Eva skriver:

  Nu hittad jag hit! Skoj! Jag är också tveksam till att man har Anna i TV. Hon verkade ju uppenbarligen inte må bra/frisk/nykter. Men. På nåt sätt då man ser hur stort inflytande hon har åtminstone i Sverige så kan jag på ett sätt tycka att det finns någon typ av allmänintresse. Om man har en hel generation som uppfostrat enligt hennes teorier (hon kan ha teoretisk kunskap trots avsaknaden av den praktiska – fast jag personligen tvivlar) och en hel generation som trott på allt hon sagt. Då kan det ju finnas ett allmänintresse… Men osmakligt blev det ju.

  • MariaMatilda skriver:

   Sant att ”folket förtjänar att få veta” men någonstans går gränsen för vad man kan utsätta andra människor för.

   • Eva skriver:

    Jag håller helt med. Om personen inte är frisk så måste de behandlas på ett annat sätt än en ”frisk” person. Men på nåt sätt så uppmuntrar man ju också folk till ett kritiskt tänkande och att inte följa alla självutsedda gurun blint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s